Sprekers
Autisme en Onderprikkeling
Dennie Declercq
Dennie is Microsoft MVP Developer Technologies en heeft ervaring in toegankelijkheid met Microsoft-technologieën. In het dagelijks leven is Dennie president en ontwikkelaar bij DDSoft, een non-profit die IT verbindt met mensen die minder technisch onderlegd zijn. Dennie bedenkt technische oplossingen en systemen om mensen met een handicap te helpen deel te nemen aan hun dagelijks leven. Dankzij zijn autisme is hij de juiste man op de juiste plek om als vrijwilliger bij te dragen in functie van mensen met een handicap.
Vandaag vertel ik hoe ik twee van mijn grote passies combineer. Zelf ben ik een programmeur, softwareontwikkelaar of wat velen een “nerd” noemen. Van kinds af aan vind ik het belangrijk om “de slimme” te zijn. Ik was de eerste die aan het woord was als ik dacht iets bij te kunnen brengen aan het gesprek. Helaas vinden veel mensen in het dagelijkse leven zoals: aan tafel, in de klas, op het werk,… dit storend. Ik was “de babbelaar” die altijd te veel babbelde.
Ik was ook altijd graag “weg”. Dennie wilde “uitstapjes” maken, “reizen”. Het was nooit te veel. Vaak te weinig. Zelf ben ik een persoon met autisme die extravert is, en juist veel prikkels nodig heeft. Ik ben zelden overprikkeld maar vaak onderprikkeld.
Ik heb sinds 2017 het grote geluk om deze twee grote passies te kunnen combineren. Ik bezoek veel internationale conferenties over softwareontwikkeling. Op de meeste spreek ik zelf. Ik maak uiteenzettingen die een mix zijn van technische en sociale onderwerpen. Met grote trots sta ik vooraan aan het publiek mijn zegje te verkondigen. Ik vlieg van her naar der. Ik ben in Australië geweest en verschillende keren in Amerika, ben ook vaak in Scandinavië en de rest van Europa. Ik hoorde dat mensen met autisme moeilijk kunnen vliegen en plannen? Voor mij zijn luchthavens pas een echte structuur! Ik lach, ik straal en ik fladder (ja, gebeurt soms nog bij aankomst op een plaats die veel voor mij betekent), soms laat ik een traan van blijdschap. Maar ik heb mijn draai gevonden.
Lava & neurodiversiteit
Liesbet Bonnarens, Els Van Beneden
Liesbet Bonnarens – lid van het dagelijks bestuur van LAVA vzw, verantwoordelijke voor de lezingen
Liesbet werd master handelsingenieur manga cum laude aan de UAntwerpen in 2006. Ze werkte eerst in financiële consulting
en daarna in IT-project management, waarbij ze verschillende keren vastliep in een Burn-out, Bore-out en depressie(s).
Na een drastische carrière switch en heel wat therapeutische omzwervingen, studeerde ze in 2021 af als master klinische
psychologie magna cum laude aan de VUB en werd de autisme diagnose op papier bevestigd in 2022. (Liesbet heeft tijdelijk
nog wat wetenschappelijk onderzoek gedaan aan de UAntwerpen terwijl ze werkstudent was aan de VUB.)
Ondertussen staat ze volop in de autisme realiteit en werkt ze als zelfstandig klinisch psycholoog.
Ze is gespecialiseerd in de psychologische begeleiding van neurodivergente volwassenen.
Daarnaast is ze mama van 2 kids, betrokken in wat PASS groepen, coördinator van een lotgenotengroep voor ouders met
kinderen met autisme, amateur sporter, graag bezig met haar special interests: wetenschappen, geschiedenis en
fantasy boeken. … en probeert ze vooral te blijven werken aan haar eigen evenwicht en mentale gezondheid om zo van
de wereld een betere/inclusievere plek te maken.
.
Els Van Beneden (°1968) is gehuwd met Marc en moeder van twee volwassen kinderen. Ze studeerde af in de Handels- en Financiële Wetenschappen en in de Maritieme Wetenschappen. Op haar 44e werd ze nog Gezinswetenschapper. Ze werkte bijna 20 jaar voor de Vlaamse overheid als transporteconomist en als beleidsmedewerker op een kabinet. Na een autistische burn-out en een lange zoektocht kreeg ze in 2015 een autismediagnose. Omwille van dat ‘label’ kreeg ze van haar werkgever echter niet meer dezelfde professionele kansen en uitdagingen als voordien. Ze besloot daarom het roer helemaal om te gooien en ze werd zelfstandige. Ze coacht laat-gediagnosticeerde autistische volwassenen. Daarnaast is ze medeoprichter en dagelijks bestuurder van de Lees- en Adviesgroep Volwassenen met Autisme (LAVA) vzw, een ledenorganisatie van en voor mensen met autisme en een academische achtergrond. LAVA vzw verbindt autistische personen met autismeonderzoekers in participatief autismeonderzoek aan alle Vlaamse universiteiten. Ook ijvert de organisatie voor een betere beeldvorming met betrekking tot autisme in het algemeen. Ze is actief op beleidsvlak, bijvoorbeeld in NOOZO/Vlaamse Adviesraad Handicap (initiatief van Vlaams minister van Gelijke Kansen) en in de Academische Werkplaats Autisme (Vlaams minister van Welzijn). Als actief lid van EUCAP (European Council of Autistic People), is LAVA nauw betrokken in het Europese autisme- en disabilitybeleid.
LAVA vzw, de Lees- en Adviesgroep Volwassenen met Autisme, is een jonge vzw die twee doelstellingen nastreeft.
Ten eerste partipeert en adviseert LAVA vzw en haar leden in academisch autismeonderzoek aan Belgische en buitenlandse universiteiten.
Ten tweede ijvert de vzw voor een betere beeldvorming met betrekking tot autisme.
LAVA vzw is lid van LAuRes (Leuven Autism Research, KUL) en bestuurslid van EUCAP (European Council of Autistic People). Daarnaast is LAVA lid van de Vlaamse adviesraad Handicap (NOOZO) waar tal van haar leden actief participeren in diverse werkgroepen. Dankzij haar activiteiten in EUCAP en NOOZO weegt LAVA mee op het Europese en het Vlaamse disability-beleid.
Tijdens de lezing zal het ontstaan van LAVA worden toegelicht en zullen we het hebben over een aantal verwezenlijkingen van de afgelopen jaren en deze kaderen in het belang van de hele autismegemeenschap.
Daarna zullen we inzoomen op het – relatief recente – begrip neurodiversiteit en bekijken we hoe neurodivergente stemmen het blikveld van de gehele maatschappij kunnen verruimen. We beargumenteren hoe neurodivergentie, en autisme in het bijzonder, breekt met het klassieke beeld van “autisme als gebrek” en een basis kan zijn voor wetenschappelijke vooruitgang.
Geld en economie
Pascal Paepen
Pascal Paepen werd op 4 mei 1968 geboren in Geel. Hij studeerde graduaat Bedrijfsmanagement, optie Financiewezen (Hoger Instituut der Kempen), graduaat Fiscaliteit (Fiscale Hogeschool, Brussel) en Licentiaat Handelswezen (EHSAL, Brussel). Ruim 20 jaar geleden startte hij als obligatietrader in de marktenzaal van Kredietbank. In oktober 2000 verhuisde hij naar Londen, waar hij Directeur Kapitaalmarkten werd van KBC Financial Products. Tien jaar later verkocht KBC die afdeling aan Daiwa, een Japans beurshuis. Pascal Paepen werkte vervolgens nog twee jaar voor Daiwa, maar nam in de zomer van 2012 ontslag en keerde terug naar de Kempen.
Momenteel is Paepen docent “Bank & beurs” en “Internationaal ondernemen” aan de Thomas More Hogeschool Kempen en docent “Beleggen” aan het Hoger Instituut der Kempen. Hij is ook gastprofessor “Bank en beurs” aan de HUB in Brussel. Daarnaast presenteert hij al meer dan 13 jaar een dagelijks financieel-economisch praatje op Radio1 (telkens om 18u30 in het programma ‘Vandaag’) en schrijft hij onder andere voor de krant De Morgen (wekelijkse column in de zaterdageditie) en VAB Magazine (maandelijkse bijdrage over geld).
Foto credits spaarkvarkens.be
De Londense bankenwereld
Londen is niet alleen het financiële hart van Europa, het is ook het grootste financiële centrum ter wereld. In de Londense City en enkele kilometers verderop, in Canary Wharf, werken meer dan 250.000 mensen in de financiële sector. Wat doen al die bankiers? En waarom wonen en werken ze in Londen? Zijn ze verantwoordelijk voor de grootste economische crisis in meer dan tachtig jaar? En welke oplossing hebben ze om ons uit die crisis te halen? Of vinden ze het helemaal niet zo erg dat we in een crisis zitten? Verdienen ze misschien veel geld aan de crisis? Het zijn vragen waarop we graag een antwoord horen.
Zoveel bankiers, zoveel functies
Je hebt bankiers en bankiers. Een zakenbankier kan je helemaal niet vergelijken met iemand die je bij ons aan het loket ziet. De meeste banken in Londen hebben zelfs geen loket. Je kan er geen spaarrekening openen en geen hypotheeklening nemen. Ze zijn wel betrokken bij allerlei financiële transacties zoals de beursintroductie van een onderneming of de uitgifte van een obligatie. Traders en dealers zijn ook zakenbankiers. Ze werken in grote marktenzalen, hangen voortdurend aan de telefoon met klanten die ze bombarderen met prijzen in allerlei financiële producten. Ze halen op hun beurt prijzen van brokers die gespecialiseerd zijn in de geldmarkt of in de kapitaalmarkt.
Location, location, location
Dat al die zakenbankiers gevestigd zijn in een relatief kleine wijk in het oosten van Londen is geen toeval. De stad is al 2000 jaar een populaire bestemming voor handelaars en hun financiers. The City of London doet er ook alles aan om de bankiers daar te houden. Ze leveren stad en staat heel wat geld, aanzien en werkgelegenheid op. Londen zal wellicht nog lang de financiële hoofdstad van de wereld blijven dankzij de sterke reputatie van de stad, de eeuwenlange ervaring in de financiële sector en de ideale geografische ligging, in een tijdzone tussen die van Azië en de Verenigde Staten.
Speculanten!
Onbekend is onbemind en dus noemen we de bankiers in Londen al gauw ‘speculanten’ die ons verarmen omdat ze zelf goed verdienen aan de crisis. De waarheid is echter iets genuanceerder. Op zes jaar tijd zijn er in de financiële sector in Londen al bijna 100.000 jobs verloren gegaan. Ook in de City zou men dus de crisis in de eurozone liefst zo snel mogelijk opgelost zien.
Oplossing voor de crisis
Al die bankiers hebben wel degelijk advies om ons uit de crisis te halen. Maar net als heel wat economen spreken bankiers elkaar tegen. Er is bijgevolg geen eensgezindheid over de strategie om de economie weer aan te zwengelen. Het was nooit anders; iedere oplossing heeft zijn voordelen, maar ook nadelen. Bijgevolg zal het nog wel even duren vooraleer we de crisis achter ons kunnen laten.
Stamboom van corrosiebescherming met zink
Dr.-Ing. Didier Rollez
Jaargang 1957. Na een carrière van 40 jaar in de zinkindustrie (Umicore – Grillo Werke AG – Zinacor) ben ik nog werkzaam als consultant in de zinkindustrie. Alle stappen van de zinkindustrie doorlopen (van productie tot het verwerken van het eindproduct) om de meeste tijd technische support te bieden aan de gebruikers van zink en zijn legeringen. Van verzinken (continue en loon); spuitgieten; metalliseren; bandzink tot poeders voor batterijen en dit in de markten van USA tot Japen (oost-west) en Zweden tot Tunesië (noord -zuid).
De presentatie geeft het gebruik van zink en zijn legeringen in de bescherming van staal tegen corrosie. Dit is voor meer dan 50% de hoofdtoepassing van zink vandaag. Economisch en vrij divers aanwendbaar (verzinken -metalliseren- sherardiseren – verven – etc.). Een korte beschrijving van de meeste methoden om deze corrosiebescherming toe te passen wordt uit de doeken gedaan met hun voor- en nadelen.
Het zijn rare mensen die neurotypicals
Kris De Groot
Mijn naam is Kris De Groot, 53 jaar.
Ik ben mama van twee kinderen, een zoon van 27 jaar zonder ass en een dochter van 30 jaar met ass en add. Zij heeft haar diagnose van haar 6 jaar. Professioneel ben ik auticoach en coördinator bij praktijk Hintra. Daarnaast ben ik docent postgraduaat Autisme bij KdG.
‘Het zijn rare mensen die neurotypicals’
Wie heeft toch al die ongeschreven regels uitgevonden? Wat zegt het buikgevoel van een NT? Waarom zijn verrassingen zo leuk? Wat is er interessant aan koetjes en kalfjes? Aan de hand van voorbeelden gaan we bekijken hoe de denkwereld van een NT’r eruit ziet.
Stress
Greet Gilles
In deze workshop leer je alles over hoe je kan omgaan met stress. Ik gebruik daarvoor schema’s waarin je leert hoe je lichaam en geest verbonden zijn. Van daaruit reik ik je ook concrete oefeningen aan om je stress te lijf te gaan op het moment zelf, in de aanloop ernaartoe, en achteraf. Na deze sessie kan je zelf thuis aan de slag, op een manier die bij jou past.
Troubadours
Frank De Vos
Op 27.10.1956 ben ik intra muros te Antwerpen geboren. Ik doorliep de klassieke Latijn- Griekse humaniora aan het college van het Eucharistisch Hart te Essen (internaat) en studeerde vervolgens Geschiedenis (KUL 1978) en Wijsbegeerte (KUL 1979).In het academiejaar 2023-2024 begon ik opnieuw met universitaire studies aan de Protestantse Faculteit voor Theologie en Religiewetenschappen te Brussel. Ik ben gehuwd met Goddie Caubergh.
Tijdens mijn loopbaan in de voeding- en speelgoedsector zetelde ik als voorzitter of als bestuurslid in de raden van bestuur van diverse vennootschappen. Sinds begin 2018 ben ik op pensioen.
Ik zing en musiceer. Mijn liederenreeks gaf ik de titel ‘Quirilian’ waarin ik mijn weemoed bespeel. “Quirilian” is eveneens een ensemble. Samen met gitarist Jan Mertens brachten wij twee cd’s uit.
Ik ben begeesterd door taal, en schrijf proza en poëzie. Zeven poëziebundels zijn reeds verschenen. Mijn gedichten werden opgenomen in een aantal verzamelbundels, verschillende poëzietijdschriften en langs wandelroutes. Ik werd in maart 2009 uitgeroepen tot Dorps Dichter Doel, een strijdfunctie voor het behoud van dit polderdorp en waarvoor ik aRtivistischepodia en de “Bedichtingsactie van een dorp” organiseerde.
Ik was organisator van tal van poëzie- en muziekpodia waaronder ‘Muziek voor Artsen zonder Grenzen’, een jaarlijks concert in AMUZ te Antwerpen ten bate van deze humanistische organisatie die dagelijks, boven alle ideologische en religieuze breuklijnen heen, op de bres staat voor onze kwetsbare medemensen.
Ik heb een “Inkijkgalerij Malpertuis” die ik gratis en dus zonder commissie ter beschikking stel aan jonge kunstenaars. Ik organiseerde een aantal maal per jaar ‘Het Historisch Café” in het literair-artistiek café Den Hopsack te Antwerpen.
Mijn webstek: www.frankdevos.be
Haken
Leen Aelbrecht
36 jaar – Diagnose autisme sinds 2013
Ik ben Leen, 36 jaar en heb in 2013 de diagnose autisme gekregen. Een dik jaar geleden hevig aan het haken geslagen.
Ik vertel je op Autdoor24 hoe dit komt, waar ik inspiratie haal en wat ik allemaal haak.
Maar daarnaast wil ik jullie vooral aan de haak zetten. Beginner of al verder gevorderd, je mag altijd aansluiten.
Euthanasie
Dr. Koen D’Halleweyn
° 04-01-1956
1980: Als arts afgestudeerd aan KULeuven
1981-84: Huisarts in groepspraktijk Antwerpen-Zuid
1984-2020: Huisarts solo in Wommelgem
1990-2020: werkend lid Huisartsenkring, Huisartsen Navorming Instituut, gemeentelijke adviesraden eerste-lijn, gezondheid, welvaart
2005-2020 CRA in WZC Wommelgheem Wommelgem
2020 pensionering en einde eigen praktijk
2020- heden: vrijwillig arts bij Dokters van de Wereld
Ik ben arts- ervaringsdeskundige ivm euthanasie, geen LEIF-arts laat staan deskundige. Ik ben op de eerste plaats een veldwerker, geen speechende academicus.
Als er een uur voor voorzien, is zou ik dit voor een groot deel als een interactieve workshop willen zien waarbij ik een inleiding geef rond de euthanasiewetgeving en de patientenrechten en dat daarnaast een gedachtenwisseling voltrekt met en tussen het publiek.
Drones
Rob De Roo
Rob De Roo werkt als docent en onderzoeker bij Hogeschool VIVES – afdeling Luchtvaart. Aan de VIVES Hogeschool doceert hij de vakken Drone Design, Drone Maintenance, Drone Flight Training, Drone legislation, Human Factors in Aviation, Aircraft Systems & Structures, Aviation Safety en Mass&Balance in de afstudeerrichtingen Luchtvaarttechnologie, Aspirant-Lijnpiloot en Unmanned Aircraft Systems.
Binnen de VIVES Hogeschool is hij tevens coördinator van de onderzoeksgroep DroneLab waar hij de projectcoördinatie doet van drone gerelateerde projecten. Deze diverse projecten behandelen onderwerpen zoals prestatie optimalisatie, platform en payload selectie, op maat gemaakte trainingen en advies voor de ontwikkeling van duurzame drone toepassingen.
Enkele voorbeelden uit zijn portfolio: co-oprichter van BeUAS, lid stuurgroep EUKA, gastdocent, adviseur voor het Ministerie van Binnenlandse zaken: platform selectie en opleiding, adviseur DG ECHO, adviseur UN OCHA, organisator “Humanitarian UAV course” i.s.m. Humanitarian UAV Network, Off-shore Test Platform Blue Accelerator, onafhankelijk FOD Mobiliteit DGLV examinator, opleiding politie-brandweer-civiele bescherming en oprichting VIVES innovatiecentrum DroneDock.
Drones: meerwaarde of hype?
Drones worden intensief gebruikt voor media en fotografie maar wat is de meerwaarde voor andere sectoren?
Aan de hand van casestudies worden de mogelijkheden en uitdagingen voor het gebruik van drones uitgelegd. We zoeken antwoorden op vragen zoals: welke soorten drones bestaan er en wat heb ik nodig? Hoe kan je gassen in real-time detecteren op gevaarlijke plaatsen? Hoe volg je vanuit de lucht grote bouwwerven op? Hoe krijg ik up-to-date hoge-resolutie informatie van een landschap of constructie? Hoe gebeurt medisch transport? Mag ik zomaar overal vliegen of zijn er wettelijk eisen? Hoe ziet de toekomst er uit?
Neurologie
Tom Bylemans
Tom Bylemans is vorig jaar gedoctoreerd in de neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel waar hij onderzoek heeft gedaan naar het hersenfunctioneren bij autisme. Momenteel doet Tom nog sporadisch wetenschappelijk onderzoek en focust hij meer op zijn zelfstandige zaak. Daar werkt hij als neuropsycholoog, psychodiagnosticus en klinisch psycholoog rond autisme en ADHD vanuit een existentieel-therapeutisch kader. Verder is Tom spreker voor autismeorganisaties en gastdocent. Tom is sinds ongeveer 4 jaar geleden zelf gediagnosticeerd met autisme. Zijn eigen ervaringen in combinatie met de informatie die hij heeft verkregen vanuit neurowetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk hoopt hij elke dag in te zetten om andere neurodiverse mensen op weg te helpen of de perceptie rond neurodiversiteit positief te veranderen.
Buitenlandse Zaken
Johan Maricou
Geboren te Ieper op 15 augustus 1949. Middelbare studies aan het bisschoppelijk Stanislascollege te Poperinge (Latijn-Griekse humaniora). Daarna heeft hij aan de Rijksuniversiteit Gent zijn studies afgerond met een Licentie Diplomatieke Wetenschappen in 1973
Zijn carrière in diplomatie is hij gestart als stagiair bij de toenmalige Belgische Dienst voor Buitenlandse Handel in 1973-1974 waarna een stage bij Buitenlandse Zaken volgde waarvan 16 maanden bij de ambassade te Kaïro.
Daarna was hij gestationeerd als diplomaat in verschillende rollen in Kaïro (Egypte), Jeddah (Saoedi-Arabië), Peking/Beijing (China), Moskou (Sovjet-Unie), Londen(VK), Kinshasa (Zaïre) en Quito (Ecuador).
En als Ambassadeur in Algiers, China (met accreditatie in Mongolië), Japan, Zuid-Afrika (met accreditatie in 6 aangrenzende landen: Namibië, Zimbabwe, Botswana, Mozambique, Swaziland en Lesotho) afgewisseld met een directeursrol in Brussel voor Azië en de geografische dienst Azië Pacifiek.
Op 1 september 2014 is hij op pensioen gesteld waardoor er meer tijd vrij kwam voor zijn hobby’s : studie van Shakespeare, Russische literatuur, fietsen, citytrips en natuurlijk het blijven volgen van de politieke ontwikkelingen in die landen waar hij op post is geweest.
1.Wie of wat is een ambassadeur (of Permanente Vertegenwoordiger).
2.Hoe wordt men in België beroepsdiplomaat en ambassadeur?
3.Wat doet een ambassade? Welke zijn haar opdrachten?
4.Samenstelling van een ambassade (personeel).
5.Wat doet een ambassadeur?
6.De EU dimensie.
7.Vragen.
De bij en wij
Ludo Van Looveren
Ludo Van Looveren is 74 jaar, geboren en getogen in de Kempen. Sinds 1974 gepassioneerd imker, met wisselend succes al 50 jaar met honingbijen op stap. Gids in het Bijenteeltmuseum Kalmthout. Lid van Biegilde Kalmthout vzw en Vlaams Bijeninstituut vzw. Technisch geschoold, 40 jaar automatisatietechnieken maar nu al 14 jaar gepensioneerd. Nu dus ook tijd voor vrijwilligerswerk bij Digidak en zeer actief in de dansclub van Schilde.
De bij en wij zijn belangrijk voor onze wereld, hoe beleven we dit samen??? Wat is het nut van de bijen en hoe kunnen we hen daarin ondersteunen/bijstaan. Hoe word je eigenlijk imker??? We bekijken het doen en laten van de bijen. Aan de hand van foto’s en filmpjes zien we hoe zij hun dag doormaken. Koningin, dar en werkster, kastbijen of haalbijen. Eitje, larve, geboren worden, koninginnendop, we zien het zoals het echt is. Honing, stuifmeel, propolis, het hoort er allemaal bij. Maar: ziek, parasiet, belager, predator, wat zijn de uitdagingen? Hebben we voldoende mogelijkheden en technieken. Waar vind ik informatie? Het komt goed, zeker weten.
Dungeons and Dragons
Maxim Sterkens
Hellothere!
Ik ben Maxim Sterkens, ik ben 31 jaar jong en woon in het weinig gekende stadje Antwerpen. Ik ben in 2020 via een klinisch psycholoog en psychiater te weten gekomen dat bij mij ASS aanwezig is. Ik heb een Master in Geneeskunde behaald aan de Universiteit Antwerpen, en ben momenteel werkzaam als arbeidsarts-preventieadviseur voor Mensura (in opleiding). Ik ben tot mijn 21ste sterk en tot mijn 26ste minder sterk actief geweest bij jeugdbeweging in de vorm van de Scouts, en tot mijn 18de heb ik mijn zaterdagen doorgebracht bij de Academie voor Beeldende Kunsten van Merksem. Ik heb vroeger Atletiek en Tennis als sport beoefend, en sinds een paar jaar heb ik dit geruild voor Engels boksen. Ik ben al vanaf mijn 7 jaar een grote fan van videogames. Tot mijn favoriete series horen: Pokemon, Cossacks, Borderlands, Mass Effect, en Civilization. Ik heb een relatief brede muzieksmaak die eerder graviteert naar de iets zwaardere genres, zoals metal. Een paar bands die ik graag hoor: Sabaton, Elektric Callboy, NSP, Nanowar of Steel, Miracle of Sound. Ik ben een fantasy-liefhebber maar tegenwoordig ben ik niet meer zo geïnvesteerd in boeken, strips en/of series. Lord of the Rings: Extended Cut is (en blijft) voor mij een mijlpaal in de filmgeschiedenis.
D&D, en andere TTRPG’s
Het principe van Dungeons and Dragons, en van Table Top Role Playing Games algemeen, is simpel: je komt met minstens twee mensen samen, kruipt in de huid van een personage, en door samen te werken banen jullie je een weg doorheen een scenario, geleid door het wakend oog van een Game Master. Een simpele formule die echter op duizenden manieren gevolgd kan worden.
Wie een liefhebber is van fantasy, heeft heel waarschijnlijk al van de term gehoord. En anders is het slechts een kwestie van tijd, want – funfact! – de eerste officiële uitgave van D&D is dit jaar exact 50 jaar geleden. Als de oervader/moeder van de Table Top RPG, D&D is de laatste decennia één van die dingen die mensen steevast associëren met Geeks.
Wat begon als een paar vrienden met wat papier, dobbelstenen en hun eigen verbeelding, is uitgegroeid tot een wereldwijde community die – zeker ten tijde van de pandemie – zijn weg heeft gevonden op verschillende media.
Ik heb voor het eerst van Dungeons and Dragons gehoord rond de tijd dat ik in de middelbare school zat (eeuwen geleden dus), maar heb pas echt proberen spelen sinds een vijftal jaar geleden.
Wat begon als een interesse is gegroeid tot een hobby waar ik graag tijd voor vrijmaak en waarmee ik vrienden heb gevonden en hérvonden.
Maar wat is nu – voor mij – de ‘magie’ van dit spel?
Mijn toespraak is niet zozeer een uitgebreide analyse van het spel Dungeons & Dragons, maar eerder mijn persoonlijke visie van wat dit spel zo bijzonder maakt: Welke aspecten zijn nu net zo verslavend of zo interessant dat ze mij geïnvesteerd houden? Zijn er ‘life skills’ of andere levenslessen uit deze hobby te halen? Op welke manieren kan ik ervan genieten?
Dobson telescopen
Frank Van Campenhout
Werd vorige eeuw geboren, een half jaar voordat de (voorlopig) laatste mens op de Maan rondliep. Sinds 2016 is hij lid van de astronomievereniging Andromeda te Mol. Met 8 jaar ervaring als “backyard astronomer” en deelname aan vele sterrenkijkdagen voor het grote publiek, wil hij graag wat praktische uitleg geven over hoe je kan beginnen met sterrenkijken.
De presentatie is eerder praktisch van aard en vereist geen voorkennis:
Wat is een Dobson Telescoop?
Hoe werkt hij?
Wat kan je er zoal mee bekijken?
Wat zijn de voor- en nadelen?
Handige hulmiddelen voor de amateur astronoom
Smartphone-astrofotografie met een Dobson Telescoop
Tijd voor vragen.
Cultuur
Inès Maes
Mijn naam is Inès, ik ben 29 en woon in Antwerpen met mijn twee katten.
Sinds 2015 werk ik als licht- en podiumtechnieker in de cultuursector. Eerst als freelancer voor diverse theatergezelschappen en nu ook al enkele jaren bij Opera Ballet Vlaanderen. In 2020 kreeg ik mijn officiële diagnose van ASS, er is ook een vermoeden van AD(H)D. In mijn (beperkte) vrije tijd ben ik graag bezig met mijn 3D-printer en gezelschapspelletjes spelen met vrienden.
Werken in de cultuursector als neuro-diverse persoon
Ik kom graag vertellen over werken in de cultuursector als neuro-diverse persoon en waarom dat een interessante keuze is.
Hoewel mijn ervaring hoofdzakelijk binnen technische functies ligt, wil ik ook de diversiteit aan mogelijkheden in aanpalende jobs zoals productie, rekwisieten, kostuums en decorbouw belichten.
Ik geloof ten volle dat mijn sector een open en inclusieve omgeving kan zijn waarin iedereen de kans krijgt om zijn eigen talenten in te zetten en bij te dragen aan verschillende artistieke projecten. Het is een sector waar je kan werken terwijl je jezelf kan en mag zijn, ook met onze (onzichtbare) beperkingen.
Persoonlijke Financiën
Tom
Tom is de zoon van een elektricien en een onthaalmoeder. Het gezin draaide elke cent twee keer om en financiële opvoeding was er dagelijkse kost. Vader kon zijn droom waarmaken en zijn eigen huis bouwen. Moeder wilde met kinderen werken en maakte daar haar vak van. Hun eigen kinderen konden en mochten studeren wat ze wilden. Tom maakte van zijn hobby zijn beroep en staat in het kunstonderwijs. Hij is vader van twee pubers en vult tegenwoordig de belastingbrief van zijn ouders in.
Persoonlijke financiën: mijn Tien Geboden
Een overzicht van de belangrijkste lessen, anekdotes en weetjes uit 50 jaar leren over geld. Niet over flitshandel, Bitcoin en het laatste beleggingsnieuws… wel over je bank”relatie”, je belastingbrief en de belasting op je erfenis.
Een beetje financiële kennis is nu eindelijk een schoolvak geworden. Welkom op een inhaalcursus.
Ouderen met ASS
Tom HoutHuys
Tom Houthuys is van opleiding sociaal verpleegkundige die in 1999 zijn loopbaan startte op de sociale dienst van een geriatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis.
Na een korte managementopleiding werd bij hoofdverpleegkundige om vervolgens in 2007 te starten als directeur van een woonzorgcentrum.
Naast ouderenzorg ontwikkelde hij een bijzondere interesse voor de “ethiek”. Vandaar zijn postgraduaat “ethiek in de gezondheidszorg”.
De centrale vraag die hem dagelijks bezighoudt is dan ook: “Hoe kan je ouderen zorg vanuit een ethische verantwoord standpunt blijven organiseren”.
Op persoonlijk vlak werd hij binnen het gezin geconfronteerd met de diagnose ASS bij de jongste dochter. Dit bracht een extra dimensie in het gezinsleven maar ook opportuniteiten op professioneel vlak… De ervaringen en kennis die hij rond dit thema ondertussen opgebouwd heeft, probeert hij nu te vertalen naar zijn professioneel kader m.n. het woonzorgcentrum.
Rond kinderen en jongeren met de diagnose ASS zijn als verscheidene ondersteuningsinitiatieven en -netwerken uitgebouwd.
Maar wat met de senior, die omwille van zorgbehoevendheid, noodgedwongen zijn/haar intrek moet nemen in een woonzorgcentrum?
Zijn de woonzorgcentra klaar om voor senioren met de diagnose ASS, de gepaste zorg- en dienstverlening te organiseren? En worden de bewoners van een woonzorgcentrum, waar nooit een ASS werd gediagnosticeerd, niet al te vaak bestempeld als veeleisend, moeilijk of solitair?
Vermoedelijk verblijven er in de Vlaamse woonzorgcentra verscheidene senioren met ASS, de meerderheid nog zonder diagnose. Dit vormt voor de sector een bijzondere, op dit moment nog, onderkende uitdaging.
De cruciale vraag die we ons hierbij moeten stellen: “Is de persoonsgerichte zorg die de woonzorgcentra aanbieden, als methodiek bruikbaar of moeten we gaan zoeken naar alternatieven?”
Dit zal een proces zijn met vallen en opstaan, vertrekkende vanuit de gekende noden gaan we kijken hoe we de organisatie van het woonzorgcentrum hierop kunnen afstemmen…
Wat loopt er al goed en wat kan en moet er beter…
ASS in het bedrijfsleven
Steven Krekels
Steven Krekels is sinds november 2014 manager van de afdeling Remote Sensing van VITO. VITO Remote Sensing ontwikkelt en beheert aardobservatiesystemen vanuit de ruimte en vanuit de lucht die ruwe gegevens vertalen in bruikbare informatie over bevolking, groei, stedelijke ontwikkeling, landbouw & vegetatie, natuurrampen en meer.
Na het behalen van zijn masterdiploma in Toegepaste Ingenieurswetenschappen (Telecommunicatie) ging Steven werken bij de Bell Labs van Lucent Technologies voor onderzoek en ontwikkeling in optische netwerken. In 2001 stapte hij over naar de ruimtevaartindustrie en begon hij te werken in aardobservatie en satellietcommunicatie bij Thales Alenia Space. Later stapte hij over naar Newtec – een toonaangevende Belgische leverancier van satellietcommunicatieapparatuur – waar hij verschillende managementfuncties bekleedde op de R&D-afdeling totdat hij Managing Director werd van Newtec’s dochteronderneming in Berlijn.
Steven is altijd graag op de plek waar geavanceerde technologie, creatieve mensen en levensvatbare bedrijven elkaar ontmoeten. Hij is ervan overtuigd dat technologie onze overgang naar een duurzame wereld kan versnellen.
In mei 2017 werd Steven geselecteerd als een van de 50 beste Belgische Tech-Pioneers, allemaal experts in verschillende toepassingen die hard werken aan een betere toekomst.